Меню
Профил
Език

Категории

Начало Марки

Марки

«1»

BioBIZZ

Съществуват изключително много възможности, когато става дума за торене на растения. Рафтовете на градинските магазини са пълни с продукти, които обещават красив, здравословен, бурен растеж на растенията. Някои се добавят към почвата като гранули, докато други се смесват с вода и се прилагат като течност. Но кое е най-доброто за вашия двор или градина, зависи от вида хранителните вещества, от които се нуждаят растенията ви. Важно е също и колко бързо те се нуждаят от тях.

Какво е необходимо?

Растенията получават необходимите хранителни вещества от почвата, в която растат. Много от почвите в България са с ниско съдържание на хранителни вещества и изискват добавяне на торове за поддържане на здравословен растеж на насажденията. Единственият начин да разберете кои хранителни вещества присъстват в почвата ви и кои трябва да бъдат добавени, е да подадете проби от нея за анализ. Това ще ви покаже кои хранителни вещества трябва да приложите и в какъв обем. Анализът също така ще каже дали трябва да добавите повишите нивото на киселинност на почвата.

Тестът на почвата се фокусира върху трите основни хранителни вещества, необходими на растенията в най-големи количества: азот, фосфор и калий. Повечето налични днес торове съдържат някои от тези хранителни вещества. Процентът на всяко от тях е изброен на опаковката с три числа. Например, холандски торове BioBIZZ с етикет 10-5-15 съдържат 10% азот, 5% процента фосфор и 15% процента калий.

Предоставяне на азот

Азотът е най-важният елемент. Ако вашите растения не получат достатъчно от него, те ще спрат да растат, а листата им ще пожълтеят и опадат. Повечето форми на азот твърде бързо се извличат от почвата и поради тази причина торовете, съдържащи азот с бавно освобождаване, работят най-добре за повечето насаждения.

Органичните торове също могат да са бавно освобождаване. В допълнение към храната за вашите растенията, те допринасят за разнообразието от полезни микроорганизми, като правят почвите здрави и подобряват растежа на растенията.

Течни торове и състав

Хранителните вещества в течните торове като са достъпни за растенията незабавно, но не траят дълго. Те са полезни, когато насажденията се нуждаят от бърза доставка на хранителни вещества, но бавно освобождаващите са по-подходящи за подсигуряване на нуждите през целия вегетационен период. Поливането на новозасадени цветя и зеленчуци с течни торове през първите няколко седмици след засаждането може да им помогне да се укрепят по-сигурно, съветват експертите на BioBIZZ.

Старомодните синтетични гранулирани торове, които се срещат и при доста холандски торове, като 10-10-10 или 8-8-8, действат много бързо. Това ги прави бързо достъпни за растенията, но също така означава, че те трябва да бъдат повторно приложени по време на вегетационния период.

Почвените изменения, като например натрупването на компост или други растителни и животински отпадъци, дават някои хранителни вещества на почвите, но те съвсем не са същите като торовете. Почвените изменения добавят към почвата органична материя, която подобрява влагата и задържането на хранителните вещества, но сами по себе си е с ниско съдържание на хранителни вещества.

Важно е да знаете, че само информираният избор е добър избор и по тази причина трябва да сте отлично подготвени всяка пролет, когато започвате производството на плодове и зеленчуци. Да сте добри стопани на градината си значи да не спирате да се обогатявате и винаги да знаете кое е най-доброто за вашите насаждения!

http://www.biobizz.com/

66
продукти

ATAMI

Да се научите как да избирате тор за градинските си растения може да бъде тежък процес. Торовете се различават по важни фактори, включително от какво са съставени, какво е тяхното минерално съдържание и дали са биологично произведени или не. Някои от тях увеличават растежа на листата, докато други подобряват растежа на цветовете и плодовете. Ако искате да знаете какъв продукт да използвате в градината си и кога да го прилагате, ще трябва да оцените нуждите на вашите растения и след това да разберете какви качества да търсите в предлаганите на пазара стоки.

Изберете дали да използвате органични или конвенционални торове

Един многопластов и важен избор, с който ще се сблъскате, е дали да използвате органичен или неорганичен тор. Торът, който не е означен като "органичен", обикновено е на базата на петрол и не трябва да се използва в органичните градини. Органичните торове могат да идват от много източници, както посочва в продуктовия си каталог фирмата за холандски торове Atami. Това включва животински, растителни, от морски водорасли, минерали и хранителни продукти като меласа или мляко и много други.

Ако купувате неорганичен тор, ще трябва да изберете скорост на освобождаване. Класическият продукт обикновено освобождава повечето от хранителните вещества в рамките на няколко месеца и така се прилага няколко пъти на сезон. Торовете с бавно освобождаване остават ефективни за целия вегетационен период. Водоразтворимите торове пък стават достъпни за растенията, веднага щом полеете съответната площ. При органичните похвати този въпрос не се повдига, защото растенията ще използват хранителните вещества в органичния тор в необходимата степен. Така няма риск от прекомерно насищане и изгаряне на растенията.

Направете тест на почвата

След като зимният сезон е изминал и пролетта е започнала, направете тест на почвата, за да оцените нивото на киселинност. Лошите показатели на почвата означават, че тя е лишена от хранителни вещества, така че торенето ще ви помогне много в този случай. Изберете тор в зависимост от качеството на почвата и растенията, които се опитвате да отгледате.

Определете дали вашите растения се нуждаят от азот, фосфор или калий

Трите основни хранителни вещества, осигурени от растителните торове, са азот, фосфор и калий. Всъщност, концентрациите на тези елементи са посочени отпред на всяка опаковка като серия от три номера, понякога наричани "NPK". Липсата на тези три минерала могат да бъдат грубо диагностицирани по листата. Азотният недостиг води до жълти и кафяви листа, дефицитът на фосфор се характеризира с лилави и бавно израстващи листа, а липсата на калий водят до криви, неестествени листа.

Балансът между азот и калий определя къде растенията фокусират растежа си. Високото съотношение азот към калий увеличава растежа на листата, което е идеално за тревни площи, храсти и други растения, където листата са желателни. Високото съотношение калий към азот ще увеличи растежа на плодове, цветя и зеленчуци за сметка на растежа на листата. От Atami съветват да потърсите къде може да анализирате проби от вашата почва.

Изберете подходящия тор за хранителните нужди на вашите растения

Пакетираните торове винаги показват съдържанието на NPK на опаковката. Някои видове торове са по-богати на един хранителен продукт от друг и трябва да съответства според нуждите на вашите растения. Растителните торове осигуряват бързо достъпни хранителни вещества в почвата и могат да се прилагат често. Продукт от царевичен глутен е добър източник на азот; соята доставя на фосфор, а люцерната носи със себе си солидни нива на калий.

Торовете от животински произход обикновено предлагат големи количества азот и затова са полезни за насърчаване на растежа на листата. Костните продукти са източник на фосфор, а рибната емулсия е чудесен универсален тор. Тревата, макар и често с ниско съдържание на хранителни вещества, осигурява голямо количество органична материя, която осигурява разнообразие от полезни микроорганизми. Минералните торове освобождават хранителните си вещества в почвата много бавно, като по този начин те са подходящи за дългосрочни проекти.

Независимо дали използвате най-добрите холандски торове или пък се стремите към неконвенционални начини за обогатяване на пощата, е важно да бъдете добре информирани за качеството на почвата ви и да съобразите индивидуалните нужди на всички растения, които смятате да отгледате. Преди да се доверите на специалистите за закупуването на доказани във времето продукти, трябва да се доверите на своите собствени познания, смятат експертите на Atami. Бъдете отговорни стопани!

http://atami.com/

14
продукти

Seesogreen

Разтворими торове на прах! Произведени в Холандия.

http://www.seesogreen.com/

0
продукти
5
продукти
3
продукти
7
продукти
14
продукти
3
продукти
0
продукти
3
продукти
4
продукти

1
продукти

1
продукти

1
продукти